ورق روغنی و کاربرد آن | ابعاد و ضخامت ورق روغنی

ورق روغنی، نوعی ورق فولادی است که توسط نورد سرد تولید شده و کاربردهای بسیاری دارد. این ورقها به دلیل شکل ظاهری و آغشته بودن به روانساز مرحله نورد سرد به ورق روغنی مشهورند. این کالا اصلیترین محصول در دسته ورقهای سرد است. ورق روغنی نسبت به ورق گرم دارای مقاومت بیشتری است و کاربرد بالایی در صنایع مختلف دارد ، در ادامه با فولادین همراه باشید .
ابعاد و ضخامت ورق های روغنی چقدر است؟
ضخامت این محصول طی فرآیند تولید مشخص میشود. حرکت غلتک های با وزن بالا روی ورقهای سیاه حرارت دیده، آنها را به ورق روغنی نازکتر و با قابلیت کشش بیشتر تبدیل میکند. این فرایند تولید آنقدر ادامه پیدا میکند تا ضخامت ورق به حد استاندارد برسد. تعداد دفعات غلتک زدن روی ورق سیاه ثابت نیست و ممکن است چندین مرتبه انجام شود.
ضخامت ورق در هر بار غلتک زدن بین 50 تا 90 درصد کاهش مییابد. در زمان تولید، به دلیل وجود اصطکاک بالا بین غلتک و ورق سیاه، دمای ورق تا 250 درجه سانتیگراد بالا میرود. اما در همین زمان با استفاده از روغن و آب دوباره دمای ورق را کنترل میکنند تا بتوانند برای دفعات بعد روی آن غلتک بزنند. در نهایت ضخامت آن باید به 0.12 تا 3 میلیمتر برسد. ممکن است برخی محصولات هم دارای ضخامت استاندارد بین ۰.۳۵ تا ۳ میلیمتر هم باشند.
ابعاد این محصولات هم مشخص شده است که با عرض استاندارد بین 100 تا 125 میلیمتر تولید میشود؛ اما طول ورق بسته به نیاز مصرفکنندگان و کارخانههایی که آن را سفارش میدهند، متغیر خواهد بود. ورقهای روغنی رول شده هستند و با طول متفاوت ارائه می شوند.
انواع پرکاربرد ورق روغنی
ورقهای روغنی بر اساس نوع آلیاژی که از آن ساخته میشود و هم چنین اندازه و سایز آنها به انواع مختلفی تقسیم میشوند. ورقهای روغنی در اندازه و سایزهای متنوعی تولید میشود، اما استانداردهای موجود برای تولید آن، شامل ضخامت بین ۰٫۰۳ میلی متر تا ۳ میلی متر و عرض ۱۰۰ تا ۱۲۵ سانتیمتر است. وزن ورقهای روغنی استاندارد تقریبا با وزن آهن معمولی برابر است. به همین دلیل نیز باتوجه به ارزان بودن قیمت ورق روغنی و ویژگیها و کاربردهای بیشتر، در صنعت به وفور مورد استفاده قرار میگیرد.
انواع ورقهای روغنی براساس نوع آلیاژ و عملیات حرارتی شامل ورقهای روغنی معمولی ST12، ورق روغنی نیمه کشش ST13 و ورق روغنی فوق کشش ST14 تقسیم میشوند. هر کدام از این ورق ها دارای آستانه مقاومت و کشش متفاوتی هستند و بر همین اساس نیز قیمت ورق روغنی در انواع مختلف آن متفاوت است. علاوه بر این، ورقهای روغنی با قابلیت لعاب پذیری EK2 و ضد سایش QSTE نیز در صنایع مختلف کاربردهای فراوانی دارد.
کاربرد ورق روغنی در صنایع مختلف
از جمله کاربردهای فراوانی که این محصول در صنایع مختلف دارد میتوان استفاده از ورقهای روغنی در صنعت اتومبیل سازی را مثال زد. در این صنعت برای تولید فیلترهای اتومبیل از ورق روغنی با قابلیت فوق کشش استفاده میشود. همچنین در ساخت گل گیر های اتومبیل نیز از ورقهای ST13 یا همان ورق روغنی نیمه کشش استفاده میشود. برای تولید قطعات تحتانی اتومبیلها نیز در اکثر مواقع از ورق روغنی با قابلیت ضد سایشی استفاده میشود.
در صنعت لوازم خانگی ورق روغنی در تولید اجاق گاز مورد استفاده قرار میگیرد. برای ساخت صفحات فلزی لعاب گیر در گازهای خانگی از ورقهای لعاب پذیر استفاده میشود. علاوه بر این در ساختمان سازی نیز ورق روغنی برای ایجاد سازه هایی بسیار قدرتمند که نیاز به تحمل وزن بالایی دارند، مورد استفاده قرار میگیرد.
همچنین به دلیل داشتن سطحی صاف و صیقلی از ورق روغنی برای نقاشی قطعات صنعتی مختلف نیز استفاده میشود. سطح یکدست این ورقه باعث میشود فرایند رنگ زدن قطعات با کیفیت و دقت بالاتری انجام شود.
از جمله دیگر کاربردهای ورق روغنی که میتوان به آن ها اشاره کرد شامل استفاده در صنعت رادیاتورسازی، ساخت بشکه، مخزن فلزی، ساخت پنل های غیر انعطاف پذیر، ساخت انواع قفسه ها هستند.
روش تولید ورق روغنی
ورقهایی که قرار است با روش نورد سرد برای بخشهای مختلف صنعت آماده شوند، با روغنکاری، محصولی با کیفیتتر را ارائه میکنند. این روش باعث کاهش سایش غلتکها، کاهش نیروی لازم برای انجام عملیات نورد، کاهش اصطکاک بین ورق و غلتکها، کمتر شدن دمای ورق و غلتک و صاف شدن راحتتر و بهتر ورقها است.
برای ساخت ورق روغنی، پس از انجام فرایند نورد گرم روی فولاد، ورقها باید اسیدشویی شوند. یعنی در اولین گام، لایه اکسیدی که روی ورق سیاه قرار دارد برداشته میشود. بدین ترتیب ورق برای ورود به مرحله بعد آماده میشود.
در گام بعد، نوردکاری ورق انجام میشود. برای نورد، ورق سیاه از بین غلطکها عبور کرده و با کمک نیروهای فشاری و کششی، ضخامت آن کم میشود. بدین ترتیب ظاهری صاف و یکدست به خود میگیرد.
ورق حاصل از این مرحله باید به روش بچینگ یا پیوسته آنیل شود. در حقیقت برای جلوگیری از ایجاد اکسید ابتدا روغنکاری شده و پس از آنیل به صورت کویل در میآید.
در نهایت نیز نورد سرد سطحی در دمای بسیار پایین انجام میشود که به یکنواخت و صیقلی شدن سطح کمک میکند.
قیمت ورق روغنی
برای استعلام قیمت ورق روغنی و قیمت انواع ورق با کارشناسان فولادین در ارتباط باشید و یا به صفحه محصولات وبسایت فولادین مراجعه نمایید .